ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΠΡΟΣ ΑΚΡΟΑΣΗ 


JBL L75ms Review: TEST ΣΥΣΤΗΜΑ-ΗΧΕΙΟΥ ALL-IN-ONE

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΗΧΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΟ, ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΛΩΝ ΡΟΛΩΝ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ 2.0 ΚΑΝΑΛΙΩΝ. ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΠΕΡΙΟΠΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΥ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ή ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΚΑΠ ΣΑΣ.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΣΚΗΣ

On Ιούλ 26, 2022

Η ιστορία λένε πως επαναλαμβάνεται, ακόμη και στον χώρο του ήχου μιας και πολλές εταιρείες ανασύρουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας κλασικά και πολύ επιτυχημένα σχέδια τους, τα οποία με την χαρακτηριστική vintage εμφάνιση αλλά ριζικά ανανεωμένο εσωτερικό κόσμο διαγράφουν μια νέα πορεία στην σύγχρονη εποχή.

Ένας κατασκευαστής που καταφεύγει συχνά πυκνά σε αυτή την πρακτική είναι η γνωστή μας JBL, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε το ηχείο L100 από το μακρινό 1970 το οποίο μας επανασύστησε το 2018, με τα L82 και L52 να ακολουθούν, συνθέτοντας την ραχοκοκαλιά της σειράς Classic Series της θρυλικής εταιρείας.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι το L75ms, ένα ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα που έλκει την καταγωγή του από τα αντίστοιχα συστήματα L8 και L16 που πρωτοεμφανίστηκαν περίπου το 2014. Με ξύλινη καμπίνα χρώματος καφέ σε απομίμηση ξύλου καρυδιάς και πρόσοψη καλυμμένη με το εμβληματικό αφρώδες σφουγγαράκι Quadrex που μας παραπέμπει έντονα στην αισθητική των ’70s.

Το εξωτερικό σχέδιο μπορεί να είναι ρετρό αλλά από κάτω κρύβεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το L75ms φοράει ένα ζευγάρι τουίτερ μίας ίντσας με θόλο αλουμινίου, δύο γούφερ 5,25 ιντσών με κώνο χαρτιού, έχει μπροστινές οπές εκτόνωσης του χαμηλού καθώς και ένα κεντρικό μεγάφωνο 4 ιντσών με κώνο χαρτιού για τις μεσαίες συχνότητες.

Τα μεγάφωνα είναι τοποθετημένα υπό γωνία πάνω στην κυρτή μπάφλα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή διασπορά των ηχητικών κυμάτων. Το κάθε μεγάφωνο οδηγείται ξεχωριστά από ένα ενισχυτή τάξης Δ με κύκλωμα επιλεκτικής ανάδρασης και απόδοση 125W ανά γούφερ, 25W ανά τουίτερ και 50W για το κεντρικό, 350W στο σύνολο, ενώ μια μακρόστενη ψύκτρα στην πλάτη της καμπίνας φροντίζει για το σωστό έλεγχο της θερμοκρασίας του συστήματος.

Το L75ms διαθέτει ενσωματωμένο DAC επιπέδου 192KHz/32bit με ενεργό DSP και υποστηρίζει μουσικές ροές μέσω καλωδίου LAN, ασύρματου Wi-Fi και Bluetooth 4.2 που αποκωδικοποιεί SBC και AAC για iPhone χρήστες. Η επικοινωνία γίνεται με τα πρωτόκολλα DLNA, AirPlay 2, την εφαρμογή MusicLife ή ακόμα καλύτερα με Chromecast.

Η ευκολία χρήσης είναι απίστευτη και ο χρήστης δεν χρειάζεται πάρα μόνο λίγα λεπτά προκειμένου να εξοικειωθεί με τον χειρισμό και να επιτύχει την σύνδεση της συσκευής στο οικιακό δίκτυο. Η JBL βέβαια δεν ξέχασε τις παραδοσιακές μεθόδους αναπαραγωγής μουσικής, έτσι φρόντισε να συμπεριλάβει μια αναλογική είσοδο 3,5mm καθώς και μια είσοδο phono (MM) για τους φίλους του βινυλίου.

Μην νομίζετε πως τελειώσαμε εδώ, στο L75ms θα βρείτε επιπλέον μια ψηφιακή είσοδο HDMI ARC για σύνδεση με TV, μια έξοδο subwoofer με αυτόματο φίλτρο υψηλής διέλευσης και την πρόσθετη δυνατότητα ρύθμισης της καμπύλης απόκρισης του χαμηλού μέσω δύο επιλογών 0dB και -3dB για μεγαλύτερη ευκολία τοποθέτησης σε δύσκολα σημεία.

Όλες οι επαφές βρίσκονται στο πίσω μέρος της καμπίνας, ενώ επάνω υπάρχει ένα διακριτικό πάνελ σε ασημί φινίρισμα με τα κουμπιά ελέγχου αν και μάλλον δεν θα σας χρειαστούν μιας και παρέχεται τηλεχειριστήριο από το οποίο μάλιστα ενεργοποιείται η λειτουργία sound-field expander που αυξάνει την αίσθηση του πλάτους της σκηνής.

Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική τόσο ως προς την συναρμογή όσο και στο φινίρισμα, το L75ms είναι στιβαρό και πολύ καλά δεμένο. Το μήκος του ηχείου είναι 79 εκ. συνεπώς θα χρειαστεί μια κάποια άνεση χώρου για την σωστή τοποθέτηση του, που μπορεί να είναι κάτω από μια τηλεόραση ως ηχομπάρα, σε ράφι βιβλιοθήκης ή επάνω στο αγαπημένο σας τραπέζι.

Ούτως ή άλλως το L75ms αποδίδει καλύτερα όταν βρίσκεται τοποθετημένο πάνω σε μια ελεύθερη επιφάνεια και όχι μέσα σε ράφι διότι είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να εκμεταλλεύεται τις ανακλάσεις των πλαϊνών τοίχων. Για την εμφάνιση δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι, είναι πραγματικά μοναδική και ξεχωριστή, δύσκολα δεν θα ταιριάξει σε κάποιο δωμάτιο ή στο σαλόνι του σπιτιού, ότι επίπλωση και αν έχει.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ

Κατά την διάρκεια των ακροάσεων διαπιστώσαμε πως το L75ms είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξίσου καλό τόσο για ακρόαση μουσικής όσο και ήχου τηλεόρασης με αναβαθμισμένη ηχητική απόδοση.

Ο ήχος είναι ζεστός, ευχάριστος και ξεκούραστος με μια μικρή έμφαση στο χαμηλό το οποίο ακούγεται ελαφρώς χρωματισμένο, πλούσιο σε όγκο και δυναμικές, χωρίς να είναι αργό ή να λείπει του η περιγραφή, ενώ γεμίζει άνετα ένα μέτριο χώρο δίχως να είναι απαραίτητη η προσθήκη subwoofer.

Χάρη στην στρατηγικά τοποθετημένη μονάδα των μεσαίων συχνοτήτων, στο κέντρο του ηχείου, οι φωνές ακούγονται σωστά εστιασμένες, κρυστάλλινα καθαρές και με εξαιρετική άρθρωση είτε πρόκειται για τραγουδιστές είτε για διαλόγους σε ταινίες.

Οι υψηλές συχνότητες είναι περισσότερο εύκολες στο αυτί παρά εκτεταμένες, το L75ms δεν προσποιείται το σύστημα αναφοράς, στοχεύει ξεκάθαρα στην απόλαυση με όλα τα είδη της μουσικής ενώ συγχωρεί εύκολα τις ηχογραφήσεις μέτριας ποιότητας. Θα το απολαύσετε με το Spotify αλλά ταυτόχρονα να είστε σίγουροι ότι θα αποδώσει πολύ καλύτερα με αρχεία υψηλής ανάλυσης.

Το L75ms είναι πολύ ευέλικτο, προσαρμόζεται εύκολα και περνάει με χαρακτηριστική άνεση από τις σκηνές καταιγιστικής δράσης σε ένα συμφωνικό έργο ή γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη η ψυχή του πάρτι.

Η JBL εξάντλησε όλες τις σχεδιαστικές της ικανότητες προκειμένου να επιτύχει την ευρεία διασπορά του ήχου και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερε αρκετά καλά, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Ο ήχος απλώνεται απλόχερα προς το μέρος του ακροατή και παρόλο που η απόδοση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή δύο σωστά τοποθετημένων ηχείων, μολαταύτα δεν δίνει την αίσθηση πως προέρχεται από τα στενά όρια της καμπίνας.

Ταυτόχρονα υπάρχει σαφής διαχωρισμός των οργάνων και ακριβής τοποθέτηση τους μέσα στην σκηνή ακόμη και σε πολυσύνθετα έργα χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αίσθηση του βάθους ή του ύψους. Η JBL με το L75ms δεν στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, αντιθέτως φροντίζει να ικανοποιήσει ανθρώπους με αρκετά διαφορετικές ανάγκες.

Όπως όσους έχουν μικρούς χώρους, ή μουσικόφιλους με περιορισμένο budget, ή όσους αγαπάνε την μεγάλη ευκολία χρήσης, ή ίσως όσους λατρεύουν τις ρετρό συσκευές ήχου και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Όλους αυτούς όμως τους ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό, πως ότι και αν είναι αυτό που θέλουν να κάνουν, θέλουν να το επιτύχουν χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις στην ποιότητα του ήχου και το L75ms της JBL είναι ένα ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα που το καταφέρνει σε υπερθετικό βαθμό.

JBL L75ms
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
EIΔΟΣ: Ενεργό ηχείο all-in-one
ΜΕΓΑΦΩΝA: 2×5,25 ιντσών γούφερ, 1×4 ιντσών κεντρικό, 2×1 ίντσας τουίτερ
IΣΧΥΣ: 350Wrms (2x125Wrms γούφερ, 1x50Wrms κεντρικό, 2x25Wrms τουίτερ)
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 1xMini Jack 3,5mm, 1xRCA phono stage, 1xHDMI ARC, 1xSub-Out, USB για φόρτιση συσκευών
ΔΙΚΤΥΑΚΑ: ΑirPlay 2, Chromecast, Bluetooth, Wi-Fi, LWAN
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ: Toποθέτηση ηχείου, διεύρυνση ηχητικού πεδίου, ρύθμιση μπάσου (+3dB, 0dB)
AΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 45Hz-25kΗz (-6dB)
ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΤΑΘΜΗ SPL: 106dB @ 1m
ΕΞΤΡΑ: Τηλεχειρστήριο και εφαρμογή MusicLife app 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 790x216x287 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 15,9 κιλά

90%

ΣΧΟΛΙΟ

Η πρόταση της JBL στα συστήματα all-in-one δεν μοιάζει με συσκευή, αλλά με ηχείο. Μια ξεχωριστή πρόταση ολοκληρωμένου συστήματος που θα γεμίσει με ήχο τον χώρο σας αλλά και με ομορφιά το σπίτι σας.

All About Audio Video
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 1.790€